top of page
Keresés
  • pulzuspont

A tengeri hínár 9 jótékony hatása


A tengeri hínár az egyik legtáplálóbb tengeri étel a világon. A hínár nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, amelyet az óceánból szív fel. Általában a hagyományos ázsiai ételekkel párosítják, méghozzá főleg olyan országokkal, amelyek óceán- vagy tengerparttal rendelkeznek. Széles körben hagyományos ételként tálalják a hínárt Japánban, Koreában és Kínában is, méghozzá kenyér, leves, szusi és saláták részeként. Észak-Európa országaiban fűszerként, rágcsálnivalóként, salátaként és levesbetétként fogyasztják, valamint gyorsan, olajban kisütött ételek mellé is gyakran tálalják.

A tengeri hínár gazdag fitovegyületekben, mint például karotinoidokban, poliszacharidokban és zsírsavakban. Rendkívül gazdag jódban, ami a legtöbb táplálékból hiányzik. Számtalan jótékony hatással rendelkezik, így például segíti a fogyást, csökkenti a koleszterinszintet és segíti az egészséges emésztést. Egy kis adag hínár fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet.

Javítja az emésztést

A hínár fogyasztásával nagy mennyiségű rost jut a szervezetbe. Ezt alginátnak nevezik, ami serkenti az emésztést és csökkenti a zsír felgyülemlését. A hínár rendszeres fogyasztásával a szervezet több rosthoz és proteinhez jut hozzá, így tovább tart a teltségérzet. Ezáltal elkerülhető az, hogy valaki túlegye magát, valamint könnyedén kezelhető a székrekedés is. A tengeri hínár kiváló enzimeket tartalmaz. A komplex keményítőket ezek az enzimek könnyedén lebontják, így lassan energiához juttatják a szervezetet.

Szabályozza a hormonokat

A K-vitamin nagy mennyisége segít abban, hogy a szervezetben megfelelően működjenek a mellékvesék, mivel ezek egészsége nélkül nem tartható fent a megfelelő hormonális egyensúly. A hínár nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, ezért hatékonyan kiegyensúlyozza a hormonszintet lignántartalma miatt. Ezek a növény fitoösztrogén vegyületei, amely minimalizálják a mellrák kialakulását, mivel gátolják az ösztrogén termelését.

Javítja a termékenységet

A tengeri hínár olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek létfontosságúak a termékenység szempontjából. Azon kívül, hogy javítja a termékenységet a nőknél, a hínár javítja a férfiaknál a sperma minőségét is. A hínárban található cink, jód, szelén és magnézium mind jó hatással van a termékenységre.

Serkenti a pajzsmirigy működését

Gazdag szelén és jódtartalma miatt a tengeri hínár kiváló táplálék, amely szabályozza és kiegyensúlyozza a pajzsmirigy-működést. A pajzsmirigy túlműködésre is jó hatással van. Mivel a fentebb említett elemek nagy mennyiségben találhatóak a barna hínárban, az kiváltképp pozitív hatással van a szervezetre. Másrészről azonban sose fogyasszon túl sok hínárt, mivel a túladagolás miatt lelassulhat a pajzsmirigy működése.

Kiválóan méregtelenít

Egy kutatási tanulmány szerint a stroncium (ami egy radioaktív vegyület) méregtelenítő hatású a szervezetre. Kimossa az ólmot és a kadmiumot a szervezetből, amelyek a cigarettában és az ipar miatt a környezetben is megtalálhatóak. A hínár tele van olyan vegyületekkel, amelyek segítenek megszabadulni a nehézfémektől, amely a nagy mennyiségű sugárzással kerülnek a szervezetbe.

Egészséges szív

Egy kutatás szerint a hínár megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását. Rosstartalma miatt csökkenti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri problémákat. 500 mg fukoxanthin rendszeres fogyasztásával (ami a barna hínár kivonatban található), gyorsítható a fogyás. Ezen kívül, mivel a tengeri hínár folsavban is gazdag, meggátolja a homocisztein felépülését és csökkenti a szívproblémák kialakulását, mivel a szívroham és a szívkoszorúér-problémák a vérben lévő túlzott mennyiségű aminosavaktól alakulnak ki.

Kiütés és ekcéma

A tengeri hínár gazdag B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitaminban, amelyek csökkentik a gyulladást és védik a bőr felszínét. A hínárral hatékonyan kezelhető az érzékeny bőr, amely allergiára hajlamos, mivel a hínár gyógyászati hatású. Természetes tulajdonságai miatt minimalizálja a bőr vörösségét és csökkenti a túlzott irritációt. A hínár sokféle bőrápoló termék aktív alapanyagát is képezi.

Vérrög

Néhány tanulmány szerint a barna hínárban található fukoidan vérhígító hatású. Mielőtt azonban étrend-kiegészítőként kezdené fogyasztani a hínárt, mindenféleképpen beszéljen az orvosával.

Magas jódtartalom

Mivel gyorsan elnyeli a tenger magas jódtartalmát, a tengeri moszat magas mennyiségben tartalmazza ezt az ásványi anyagot. A jód igen értékes tápanyag, hiszen hozzájárul a pajzsmirigyhormonok megfelelő termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez, támogatja az egészséges bőr fenntartását, az idegrendszer normál működését, az energiatermelés szempontjából fontos anyagcserét és az agy megfelelő kognitív funkcióit. Viszont érdemes óvatosan szedned az alga kapszulákat, hiszen a különböző hínárfajtáknak nagymértékben eltérő a jódtartalma is.

forrás:kislexikon,hazhozpatika,drtihanyi,nosalty,wellandfit

1 654 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page