top of page

Mindannyian tudjuk, hogy víz nélkül nincs élet, azonban azt már kevesebben, hogy sajnos napjainkban nagyon sok betegséghez vezethető vissza a víz. Lauis Pastour a mikrobiológia atyja azt mondta, hogy betegségeink 90%-át megisszuk.

Mind Bolygónk, mind pedig szervezetünk 70%-a víz.

 

Nézzük meg, szervezetünkben hol taláható meg a víz:

  • Agy 75%-a

  • Vér 83%-a

  • Izmok 75%-a

  • Csontok 22%-a

A víz főbb funkciói: szabályozza testünk hőmérsékletét, segít a méregtelenítésben, kipárnázza az ízületeket, segíti a táplálékot és az oxigént a sejtekhez juttatni, benedvesíti az oxigént a légzéshez, segít a táplálék energiává alakításában, védi és kipárnázza az életfontosságú szerveket, segít a testnek a tápanyagok felszívódásában.

Látjuk mennyi mindent befolyásol a víz, azonban nem igazán becsüljük meg. Világméretű probléma lett a vízszennyeződés. A tengerek és  óceánok is szennyezettek, de ugyanakkor az a víz is, ami a csapból folyik.

Eddig 800 féle szennyezőanyagot regisztráltak a csapvízből. Milyen szennyeződés található a csapvízben:

  • Mikrobiológiai szennyeződések: vírusok, baktériumok, paraziták.

  • Szervetlen szennyezőanyagok: klór, ólom, higany, arzén, kadmium.

  • Szerves szennyeződések: nitrátok, nitritek, etén, benzol.

  • Rádioaktív elemek: urán, rádium, stroncium.

  • Növényvédőszerek, fertőtlenítőszerek, mosószerek.

 

Mi a helyzet a palackozott vizekkel?

Vannak a piacon olyan palackozott vizek, amelyek tényleg nagyon jó minőségűek, kiváló hatásuk van a szervezetünkre, de a többség sajnos nem ilyen. A palackozott vizek többsége semmivel sem jobb mint a csapvíz, sőt…esetleg ízesebb, finomabb. Sokan azt gondolják, hogy a palackozott vizek valamilyen természetes forrásvízből készülnek, és hogy az milyen egészséges. Ez nem igaz, jelenleg a piacon kapható palackozott vizek Kb. 95%-nak semmi köze sincs a forrásvizekhez, még akkor sem, ha éppen olyan nevet kapott a palackozott víz, mint egy ismert hegy, település, forrás, stb. Ugyanakkor utánna lehet nézni, hogy mennyi büntetést kapnak évente a palackozottvíz gyártó cégek az illetékes szervektől Magyarországon is, mivel az ellenőrzések során nem volt elfogadható tisztaságú a víz, amit forgalmaztak. Tehát nem hogy nem kiváló a minőség, hanem még csak meg sem feleltek a minimumnak és ezért kaptak bírságokat! Évente 100 millió forint nagyságú büntetést kapnak csak a Magyar gyártók. 2016 februárjában még a híradókban is közölték, hogy egy Spanyol palackozottvíz gyártó cég vizeit visszarendelték, a céget megbüntették, ugyanis a forgalomba helyezett vízbe emberi ürülék került!!!

Van itt még egy probléma a palackozott vizekkel, ez pedig nem más, mint a műanyag palack. Mi a baj a műanyag palackkal? Leginkább az, hogy rengeteg káros anyagot tartalmaz, pld. ólmot ami ha a szervezetünkbe kerül, még rákot is előidézhet. A műanyag palack beleoldódik a vízbe, mi pedig igy azt is megisszuk. Minél többet áll a víz a palackban és minél többet van napon, annál több műanyag fog a vízbe oldódni és ezáltal a szervezetünkbe jutni. Ezért van az, hogy egy jobb minőségű alkoholt üvegben tárolnak, nem pedig műanyag palackban, mert ha műanyagban tárolnák, akkor az beleoldódna abba az alkoholba, így annak a minősége, íze rosszabb lenne.

A palackozott vizek okoznak még egy gondot, ez pedig nem más, mint a környezetszennyezés. Sajnos az újrahasznosítás nem működik tökéletesen, jelenleg a palackjaink nagy része az Óceánokban köt ki. Csak a Csendes  óceánba annyi műanyag palack van, ami több mint 7- szer nagyobb, mint Magyarország területe. Ezzel tesszük tönkre óceánjainkat, tengereinket. A palackozott vizek is hozzá járulnak ahhoz a szomorú dologhoz, hogy tönkre tesszük a bolygót mire unokáink felnőnek.

A palackozott víz ugyanakkor drága is. Nézzünk egy egyszerű számítást: Egy 4 tagú háztartás, napi szinten megiszik 4 palack vizet. 4 palack víz ára pld. 500 Ft/nap. 500 Ft x 30 (nap/hó) = 15.000 Ft. Vagyis havonta 15.000 Ft-ot költ el egy 4 tagú család vízivásra. Ez már így elég drága. Ugyanis ha csapvizet isznak  akkor az sokszorosan olcsóbb, nem lehetne több havonta 500 Ft-nál. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a palackozott víz legalább harmincszor drágább, mint a csapvíz. Harmincszor több pénzt költünk arra a vízre, amiről azt gondoljuk, hogy tiszta, de a legtöbb esetben nem, közben még cipelni is kell és a környezetünket is meggyilkoljuk vele!

Mi a megoldás, mit igyunk?

Mit értünk fordított ozmózis alatt

A fordított ozmózist eredetileg arra fejlesztették ki, hogy a haditengerészetnek a tengervízből ivóvizet készítsenek Ideális mindenkinek, aki alacsony nátrium-tartalmú diétát tart. A fordított ozmózis membrán pórusmérete sokkal kisebb, mint a baktérium, vagy a Cryptosporidium parazita mérete. Ha megfelelően működik, minden mikroorganizmust eltávolít a csapvízből és steril vizet állít elő. A fordított ozmózis az ozmózis természetes irányának fordítottja. Víztisztító rendszernél a cél nem a sóoldat higítása, hanem a tiszta víz elválasztása a sótól és más szennyező anyagoktól. Amikor a természetes ozmotikus áramlás megfordul, a sós oldat vize áthalad a membránon az ellenkező irányba a nyomás miatt; innen származik a fordított ozmózis kifejezés.

E folyamat révén képesek vagyunk tiszta vizet előállítani a sók és egyéb szennyeződések kiszűrésével.

Forrás:

Kevin Edelman: Egészségesen maghalni

TISZTA VÍZ - VÍZTISZTÍTÓ

FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page