top of page

VIBRÁCIÓS TRÉNER

Korunk egyik népbetegsége az elhízás. A modern kor embere sajnos mozgáshiányos. Csupán a népesség 10-15%-a sportol rendszeresen.

Mozgáshiány következtében kialakulhatnak a különböző szív-és érrendszeri megbetegedések, reumatikus megbetegedések, csontritkulás, anyagcsere betegségek, stressz, elhízás.

A legtöbb ember azért hanyagolja el a rendszeres mozgást, mert fáradságos (nem kellemes) és időigényes. Ugyanakkor van egy réteg akik már nem is igazán képesek komolyabb testmozgásra, vagy a kor, vagy betegség, vagy pedig elhízás miatt.

Ezekből fakadóan fejlesztették ki a vibrációs trénereket.

A vibrációs tréner gépek segítségével számos olyan egészségügyi és fitnesz előnyre tehetnek szert a betegek és a felhasználók, melyek bár  közvetlenül nincsenek hatással magára a betegségre vagy állapotra, de ugyanakkor pozitívan befolyásolhatják az általános egészségi állapotot. Vannak azonban olyan esetek is, ahol közvetlenül a betegségre lehet hatással az edzés, és így a betegek gyorsabban felgyógyulhatnak vagy hosszabb ideig képesek a független (ebb) életre.

A tudat, hogy független életet élhetnek és nem szorulnak  mások segítségére, hihetetlen értékkel bír a betegek számára. És ez pedig még a társadalmi és egészségügyi költségekre is kihatással bír.

 

Egészségügyi hatásterületek:

 • neurológia (Parkinson-kór, Sclerosis Multiplex, gerincvelő sérülés, stressz)

 • anyagcsere (elhízás, túlsúly)

 • reumatológia (ízületi gyulladás, derékfájás, csontritkulás)

 • medencefenék erősítés (inkontinencia, szülés utáni rehabilitáció).

 

Rehabilitáció

 

A teljes testvibráció használata széles körben elterjedt a gyógyászatban. A vibráción alapuló terápia számtalan sérülés rehabilitációjára alkalmas lehet. A vibrációval kezelt duzzadt felületek, amelyek húzódás, zúzódás, ficam stb. során keletkeztek hamarabb megszűnhetnek és felszívódhatnak. A megnövekedett véráramlás gyorsan kitisztíthatja a kötőszövetekben található salakanyagot, ezáltal felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Sérülések kezelésében és megelőzésében valamint gyógyterápiás kezelések idején a vibrációs tréner jelentős szerepet játszhat. A vibrációs tréning aktivizálhatja a fehér izomrostokat, a hormonok nagyobb mértékű felszabadítása hozzájárulhat a gyorsabb regenerálódáshoz, így a beteg felépülése gyorsabb és tökéletesebb lehet. A konzultáns orvossal vagy fizikoterapeutával egyeztetve egy speciálisan kidolgozott edzésprogrammal kitűnően és eredményesen alkalmazható autós balesetek utáni (ideiglenes) rendellenességek kezelésében. A vibrációs tréning a fájdalom csökkentéséhez is hozzájárulhat, ami leredukálhatja a betegek által fogyasztott fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyiségét.

 

Alakformálás

 

Az izmok másodpercenként 25-50 alkalommal összehúzódnak a vibrációs trénerrel történő edzés alatt. Ezek a vibrációs trénerek 10 perc alatt egy körülbelül 30-80 perces edzésnek megfelelő izommunkát (izom-összehúzódást) generálhatnak. Mindez akaratlanul jön létre, mivel a készülék a szervezet automatikus egyensúly-megtartó, helyzetérzékelő reflexeit használja fel. Használata tehát sokkal kevésbé fárasztó, mint a hagyományos edzéseké, és nem kell hozzá akkora motiváció és akaraterő sem. A vibrációs tréner nem terheli a szívet és az ízületeket olyan mértékben, mint például a súlyzós edzés vagy futás.

 

Kalóriaégetés

A vibrációs tréning alapvetően erőedzés, és kiváló utóégető hatást fejthet ki. Azaz a pihenés alatt is égethetjük a kalóriákat, és így építhetjük és pihentethetjük az izmokat. Ez a kalóriaégetés meghaladhatja akár a kardiovaszkuláris edzés, például a futás vagy biciklizés során elégetett kalóriamennyiséget is. A rezgéssel összekötött erőedzés nagyon jó opció azoknak is, akik félnek attól, hogy súlyokat emelgessenek, vagy sérüléstől tartanak, mert ez a hatékony erőedzés úgy égetheti maximális szinten a kalóriákat, hogy közben nem okoz sérülést, és nem terheli az ízületeket.

Szebb alak, kevesebb cellulit

Ami a legészrevehetőbb, az az, hogy az edzésekkel együtt változhat az alak, az egész test feszesebb, tonizáltabb lehet. A masszázs pedig segíthet a cellulit ellen, élénkítheti a nyirokkeringést, kiürítheti a sejtekben lerakódott toxinokat, és valóban hatékony lehet a narancsos dudorok ellen. Ráadásul a vibrációs gépen végzett standard nyújtási gyakorlatokkal azonnal érezhetük a flexibilitás fokozódását. Nem szabad elfelejteni, hogy a legjobb eredményt az hozza, ha a mozgás mellé megfelelő étrendet társítunk.

 

Az edzés biológiai hatásai:

 • mitokondriális biogenezis, azaz megemelkedhet a sejtek energiaszintje

 • szatellita sejtek termelése – ezek a sejtek regenerálhatják a sérült izomrostokat, és megakadályozhatják az idősödő izom leépülését

 • motoros ideg stimuláció, azaz harcolhat a korhoz társuló neuronveszteséggel

 • megemelkedhet a proteinszintézis mértéke, és szervezetünk akár olyan mértékben építheti az izmokat, mint fiatalabb korunkban

 • megnövekedhet a hormonok szintje és a kollagén szintje, mindezt teljesen természetes módon

 • harcolhat a csontritkulás ellen

 • javíthatja az anyagcserét

 • javíthatja a vér és nyirokkeringést

 • erősödhetnek az ízületek.

 • hatékonyan égetheti a zsírt, segíthet a fogyásban

 • segíthet a vizelet visszatartási problémákon

Forrás:

Kevin Edelman: Egészségesen maghalni

FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page