top of page
Keresés
  • pulzuspont

A dehidratáltság (kiszáradás) jelei


A gyerekek és a serdülők több mint 25%-a egyáltalán nem fogyaszt elég vizet a napi folyadékbevitelük részeként. A vízhiány hosszútávon szellemileg és testileg is tönkretehet.


Testünk 70%-át víz képezi, ezen belül 85 %-a víz a vérünknek, 80 %-a víz az agyunknak, 75 %-a víz az izmoknak és 90 %-a víz sejtjeinknek. Éppen ezért nagyon fontos komolyan venni a hidratálás kérdését, mert a vízhiány hosszútávon szellemileg és testileg is tönkretehet bennünket.



A dehidratáltság jelei


● Emésztési problémákhoz is vezethet a vízhiány. A szervezetből, és így az emésztőrendszerből is a méreganyagokat a víz tudja kipucolni. A vízhiány lelassítja a gyomor és a belek mozgását így a táplálék lassabban és nehezebben tud megemésztődni és felszívódni. Étkezés előtt fél órával fogyasszunk vizet és ne étkezés után!


● Kialakulhat vízhiány esetén magas vérnyomás is. A dehidratáltság azt eredményezi, hogy a szervezet próbálja a benne levő összes vizet megkötni, beleértve a vért is, ami magas vérnyomáshoz vezet. A vér besűrűsödik, így lassabban tud keringeni és a nátrium tartalma is megnő.


● A vízhiány a koleszterinszintet is befolyásolja, így megnövekedik a vér koleszterinszintje. Hiába fogyasztunk gyümölcsleveket, vagy cukrozott üdítőket, ezek csak tovább növelik a koleszterint. A tiszta vizet semmi sem pótolja.


● A dehidratáció a test külsején is megmutatkozik, mert víz hiányában a méreganyagok jobban képesek beépülni a szervezetbe, ami a bőr felszínén is problémákat okoz. Akné, ekcéma, pikkelysömör és a bőr elszíneződése is mind-mind a vízhiányhoz köthető.


● A vízhiány az agy receptorait is roncsolhatja, ami kellemetlen fejfájásokat eredményez. A besűrűsödött vér kevesebb oxigént is tartalmaz, ami szintén elősegíti a gyakori, migrénes fejfájás kialakulását. Az agy véredényei kénytelenek kitágulni, hogy a sűrű vér keringeni tudjon, ami miatt az agy nekinyomódhat a koponyának és ez is fájdalomérzetet kelthet.


● A dehidratáltság egyik legnagyobb jele a bőrszárazság. Ha nem iszol elég vizet, a szervezeted képtelen lesz izzadás útján kiüríteni a méreganyagokat, így eltömődnek a pórusok. A száj kiszáradása az agy vízhiányát jelzi.


● Ha sötét színű a vizeleted, ez már egy nagyon súlyos jel. A ritka vizelés miatt a méreganyagok felgyűlnek, ami megterheli a veséket. Ha a vizelet színe sötét, akkor gyorsan pótolni kell a vízhiányt, mert ez annak a jele, hogy a szervezet próbálja visszatartani a folyadékot, hogy megőrizze a vitalitást.


● Gyakori hát és ízületfájdalmak jelentkezhetnek, mivel szervezetünk 80%-át víz alkotja, ezért a folyadékpótlás a csontjaink és az ízületeink számára is rendkívül fontos. Megerőltető tevékenységek során a víz biztosítja az ízületek síkosságát, így könnyítve a súrlódást.


● A víz oxigénnel is ellátja a szervezetet. Minél nagyobb a sejtek oxigénellátottsága, annál élénkebbnek érzed magad. Ha nem iszol elegendő vizet, a tested kénytelen lesz a vérből kihalászni az oxigént, ami nagyon le tudja lassítani a rendszert így fáradt és nyűgös leszel, gyakori fáradtság és szélsőséges hangulatingadozások jelentkezhetnek dehidratáltság esetén.


● Meglepő, de az állandó éhségérzet is egy jele a vízhiánynak. A dehidratáltság becsapja a szervezetet, és éhségérzetet kelt, de csak azért, mert tulajdonképpen vízre van szüksége. Az éhség és a szomjúság érzete az agy egy ugyanazon területéről származik, ezzel magyarázható a zavar. Legközelebb, ha éhesnek érzed magad, igyál meg egy jó nagy pohár vizet, és ha az érzés odalesz, akkor a vízhiány volt az oka.

Forrás:egeszsegter

346 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page