top of page
Keresés
  • pulzuspont

Vesefájdalom vagy hátfájdalom?


A vesék a derekunk tájékán, a hátizmokhoz közel helyezkednek el, a jobb és a bal oldalunkon egyaránt. A vesefájdalmat is ezen a területen érezhetjük, de időnként nehezen lehet megkülönböztetni a derék- vagy hátfájástól.

Két vesénk fő feladatai közé tartozik a szervezetünkben található vér megszűrése, a salakanyagok eltávolítása, a vizelet "előállítása", mely aztán a húgyhólyagban gyűlik össze és a húgyvezetéken keresztül távozik. A vesék ezen kívül segítenek szabályozni a szervezet elektrolit- és folyadékháztartását, illetve a vérnyomást is. A jellegzetes alakú, nagyjából 11 cm hosszú vesék a hasüreg felső részében, a derekunk felett, a hátizmokhoz közel helyezkednek el.

Vesefájdalom: enyhétől az elviselhetetlenig terjedhet


A vesefájdalom jelentkezhet egyik vagy mindkét oldalon, lehet egészen enyhe, de annyira erős is, hogy azt alig lehet elviselni. A fájdalom jellege lehet szúró vagy tompa. Nemcsak a derekunk tájékán érezhetjük, kisugározhat az oldalunkba, sőt akár a fenék, az ágyék vagy éppen a has irányába is. Nagyon jellegzetes módon jelentkezhet a vesekő miatt kialakuló úgynevezett vesegörcs, veseroham vagy vesekólika: a rendkívül erős, éles, hullámokban jelentkező fájdalom a deréktájékról indul, és az ágyékig, sőt még a combok felső részére is kisugározhat.

A vesefájdalom mellett jelentkező tünetek

• láz

• hidegrázás

• hányinger vagy hányás

• szédülés

• fájdalmas vizeletürítés

• véres vagy zavaros vizelet

• gyakori vizelési inger

• fémes íz érzete a szájban

• bőrkiütések

• ödémásodás

• szapora szívverés és a légszomj

A vesefájdalmakat okozó betegségek között találhatjuk a húgyúti fertőzéseket (beleértve természetesen azokat is, melyek magát a vesét érintik), a vesegyulladást, a vesekövet, a vesedaganatot, de az is fájdalmakat okozhat, ha megsérülnek a vesék (pl. egy balesetben), ha valami nyomja a veséket, vagy ha vérrög alakul ki bennük. Olyan autoimmun betegségek, illetve születési rendellenességek is vannak, melyek vesefájdalommal járnak együtt. Bizonyos gyógyszerek túlzásba vitt szedése is okozhat vesefájást.

Hátfájás vagy vesefájás?


Nem mindig könnyű megkülönböztetni, hogy a fájdalmainkat a hát- vagy a veseproblémák okozzák, mivel megközelítően azonos területen érezhetjük ezeket. A deréktájéki fájdalmakat a felsorolt vesebetegségeken kívül okozhatja többek között túlerőltetés, izomhúzódás, gerincsérv, isiász, lumbágó, csonttörés, nőgyógyászati problémák, övsömör is.

Érdemes tehát nemcsak a fájdalmat magát "elemezni", de a kísérő tüneteket is alaposan megvizsgálni! A veseproblémák okozta fájdalom például nagyon gyakran az oldalunkban is érezhető, és általában csak az egyik oldalt érinti, ezzel szemben a más okra visszavezethető hátfájás szinte körben, övszerűen jelentkezik.

A vesefájdalom nem múlik el addig, míg az alapbetegséget nem kezeljük (a vesekő természetesen magától is távozhat, de tulajdonképpen ez is azt jelenti, hogy maga az alapprobléma megszűnt), míg a hátfájás sok esetben pihenésre, helyzetváltoztatásra, masszírozásra vagy egyéb házi módszer hatására elmúlik, vagy legalábbis enyhül.

Szintén fontos különbség lehet, hogy a veseproblémáknak az esetek legnagyobb részében nincsenek szabad szemmel is látható, vagy éppen kitapintható jelei, a fájdalmas terület érintésre kevésbé érzékeny, vagy ha igen, akkor az csak egy viszonylag kis területre koncentrálódik. Emellett pedig ha nem vese eredetű a hátfájás, akkor a vizeletürítéssel általában nincs gond. Forrás:egeszsegkalauz

44 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page