top of page
Keresés
  • pulzuspont

MŰANYAGMENTES JÚLIUS!


A Műanyagmentes július (Plastic Free July) egy az egész bolygót behálózó adott hónapra szóló kihívás, mely több millió ember számára segít az egyszer használatos műanyagtermékek mellőzésében, alternatíváinak ajánlásával.


Idén is meghirdették a Műanyagmentes Júliust, így ha csak egy hónapra is, de a Természet fellélegezhet. Csatlakozz a kezdeményezéshez, és legalább júliusban ne használj műanyagot! Aztán ki tudja, lehet, hogy így maradsz, és ez mindenkinek csak jó lesz.


Évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk.


Ráadásul az évente keletkezett mennyiség fele egyszerhasználatos műanyag, amiket bár csak napokig, órákig vagy percekig használunk, mégis több száz évig a Földön maradnak. Ezek egy része, nagyjából 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül, így ma már szinte nem telik el úgy nap, hogy ne olvasnánk olyan tengeri élőlényekről és madarakról, amelyek pusztulását a gyomrukban felhalmozódott műanyag okozta.


A Műanyagmentes Július célja, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezésre és annak rendkívül káros hatásaira. A kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátóhelyek ebben a hónapban látványosan lecsökkentik a műanyag termékek használatát, és azokat környezetbarát alternatívákkal helyettesítik. Cserébe a program különféle kommunikációs eszközökkel és akciókkal támogatja meg a résztvevő helyeket.


A műanyagszennyezés azért is korunk egyik legégetőbb problémája, mert annak ellenére, hogy ezeket a termékeket átlagosan 12 percig használjuk, a lebomlási folyamat több száz évig is eltarthat. Ráadásul a műanyag tárgyak előállítása és nem megfelelő kezelése nemcsak a környezetre, hanem ránk, emberekre is veszélyes. A program célja ezért az is, hogy minél több embert arra bíztasson, kerülje a fölösleges zacskók, kávékevergetők, PET-palackok, szívószálak, meg úgy általában véve a műanyag tárgyak használatát, amit például a vásárlói szokásaink megváltoztatásával lehet elérni. A környezet épsége és szépsége elvégre mégiscsak közös ügyünk. Forrás:welovebudapest,csakamentes,jonalapitvany

14 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page