top of page
Keresés
 • pulzuspont

Minden 10. nőt érinti a PCOS


A PCOS egy komplex kórkép, mely nem csupán nőgyógyászati problémákat okoz (menstruációs zavarok, ciszták a petefészekben, meddőség stb.) hanem az egész hormonháztartást befolyásolja. Jelenlegi kutatások szerint a meddőség egyik leggyakoribb oka.

Mi az a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma alapvetően egy belgyógyászati-endokrinológiai probléma, melyre nagyon sok esetben bőrgyógyászati vagy endokrinológiai panaszok hívják fel a figyelmet. Nincs két ugyanolyan PCOS-es hölgy, a tünetek és laboratóriumi leletek is nagyon sokszínűek lehetnek.

A PCOS-es hölgyek esetben nagyon sok esetben megfigyelhető, hogy 40 éves korára már kialakul cukorbetegség, közel 30-40%-uknál pedig a cukorbetegség előszobájában áll (IR, IGT, IFG). Emiatt már az első klinikai jelek megjelenése során javasolt a szénhidrát anyagcsere zavart is ellenőrizni, illetve szív-és érrendszert is folyamatosan monitorozni.

A hormonrendszerben keletkező zavar jellemzően nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, a tünetek a legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Gyakran már serdülőkorban megjelenhetnek az első figyelmeztető jelek. Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy csak egy-két tünet jelentkezik, nem az összes, míg mások épp ellenkezőleg, minden egyes tünetet tapasztalnak magukon.

Kialakulásának a pontos okát a mai napig sem ismerjük. Az biztos azonban, hogy genetikai tényezők és környezeti hatások is szerepet játszanak a megjelenésében. A feltételezett okok között található a túl magas inzulinszint (hyperinzulinaemia), illetve a hyperandrogenezmus (emelkedett férfi nemi hormonok szintje).

Egyes vizsgálatok szerint már az első menstruáció megjelenése előtt is lehetnek jelei a PCOS-nek. Ilyen lehet a gyermek alacsony születési súlya, illetve a túl hamar megjelenő másodlagos nemi jellegek, különös tekintettel a szőrzet növekedésére.

A betegek inzulinrezisztenciája miatt csökkent a sejtek szőlőcukor felvétele. Emiatt magasabb lesz az inzulin vérszintje. Az inzulin stimulálja a petefészek inzulin receptorainak férfi nemi hormon termelését, mely miatt a tüszőérés megáll, és kialakul az ultrahangon a jellegzetes policisztás ovárium szindróma képe.

Gyakori a PCOS során, hogy a női nemi hormonok vizsgálata túl magas LH/ FSH arányát mutat, ami meg tudja akadályozni a petesejt képződést. A petesejt egyre növekvő tesztoszteron termelése tovább rontja a FSH kiválasztást, emiatt a petefészek fokozatosan degenerálódik, ciszták alakulnak ki. Így elmondható, hogy jellegzetes PCOS ultrahang kép egy következménye a problémának és nem a kiváltó oka.

 • sok apró ciszta a petefészekben;

 • aknés, pattanásos, zsíros bőr;

 • bőr szürkésbarna elváltozása (acanthosis nigricans)

 • emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz;

 • megnövekedett szőrzet az arcon és a testen

 • hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás;

 • hasra lokalizálódó túlsúly, elhízás

 • magas vérnyomás

 • sorozatos vetélések

 • ritkán hasi görcsök


Hogyan állapítható meg, hogy a tüneteimet PCOS okozza?


A PCOS diagnosztizálására többfajta módszer is létezik. A jelenleg leggyakrabban hazánkban is alkalmazott diagnosztikai hátterét az un. Rotterdami kritériumok adják.


A diagnózis akkor állapítható meg, ha:

1./ két tünet jelen van a következő háromból:

 • a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése,

 • androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,

 • ultrahanggal igazolt PCO

2./ nem más hormonális eltérés okozza a tüneteket.

Kiket érint a cisztás petefészek


A fogamzóképes korú női lakosság 5-16%-át érinti világszerte a probléma, ez a számot Magyarországra vetítve körülbelül 500.000 nőt érint. Ezek közül sajnos a mai napig nagyon kevesen kapnak időben megfelelő ellátást.

A PCOS kezelési lehetőségei


A policisztás ovárium szindróma kezelése több szakma együttműködésével tud igazán hatékony lenni, tekintve a szerteágazó tüneteket.

Kezelésben minden esetben szerepet kap az étkezés rendbe tétele és a rendszeres fizikai aktivitás. Szükség esetén mindezt érdemes lehet gyógyszeres kezeléssel is kiegészíteni.Kezelés legfontosabb alkotó elemei


 • Testsúly optimalizálás

 • Rendszeres, kis mennyiségű étkezések

 • Rendszeres testmozgás

 • Gyógyszeres kezelés (szükség esetén)


Táplálkozás PCOS szindróma esetén


Számos vizsgálat alátámaszatta, hogy PCOS esetében hatékony étrendi kezelés, elsősorban az alacsony glikémiás indexű alapanyagokból áll, és hasonló a cukorbeteg diéta alapjaihoz. A betegségekkel élők nagy része küzd inzulinrezisztenciával is, melynek kezelésében kulcsfontosságú szerepet tölt be a személyre szabott étrend követése. PCOS és IR kezelése során elsődleges szerepet tölt be a testsúly normalizálása.

Mozgásterápia a Policisztás Ovárium Szindróma esetén


A kezeléséből nem kihagyható a rendszeres mozgás sem, amit bár elkezdeni nehéz, de hosszú távú, tartós eredményt nélküle nagyon nehéz elérni.

Nem elég csupán párszor elmenni sétálni, ha a mozgás gyógyító hatását kell érvényre juttatni. Rendszeres, közepes intenzitású, kardio és erősítő edzést is magában foglaló mozgásprogramra van szükséges az eredmények javítása érdekében. Nem helyettesíti az egyik edzésforma a másikat, így ha valaki csak futni szeret, az önmagában kevés lesz, ahogy a súlyzós edzések sem állja meg önmagában a helyét.

Szakember felügyeletével végzett edzésnek bizonyítottan nagyobb hatása van a gyógyító folyamatokban, mint az önállóan végzett edzések, így érdemes főleg a kezdeti időszakban a PCOS és IR kezelésében jártas edző segítségét kérni.


Aviva torna

Az Aviva módszer tulajdonképpen egy gyakorlatsorozat. 18 alapgyakorlatot különböztetünk meg, de az egyén állapotától, céljaitól, a tünetektől, a nemtől, és a társbetegségektől függően más-más gyakorlatokat alkalmazhatunk. Az Aviva torna a medence körüli izmok, és a medencefenék izmainak megdolgoztatásával, illetve a talpon levő reflexzónák ingerlésével éri el a pozitív hatást.

Alkalmazható:

 • menstruációs problémák (erős fájdalom, erős vérzés, rendszertelen, vagy hosszú ciklus),

 • libidócsökkenés,

 • meddőség,

 • hormonális eredetű súlytöbblet,

 • változókor,

 • vetélés, és

 • szoptatási problémák esetén.

Mint minden testmozgás előtt, az Aviva torna esetén is célszerű a mozgást megelőző egy-két órában már nem étkezni. Az Aviva torna után nem javasolt bárminemű testmozgást, sportot végezni, illetve fürdeni. Fontos megjegyezni, hogy az Aviva torna alkalmazása személyenként eltérő, és némelyik gyakorlattal akár árthatunk is magunknak például porckorongsérv, vagy más társbetegség esetén, így érdemes kezdetben szakembert segítségül hívnunk.

Kapcsolódó cikkünk


Étrend-kiegészítők PCOS esetén

Ezek segítenek a szervezet optimális működésének helyreállításában, továbbá a PCOS által valamint az esetleges helytelen tápokozás okozta vitamin és egyéb ásványi anyagok pótlásában. Ilyen anyagok lehetnek:

 • mio-inozitol

 • folsav

 • D-vitamin

forrás:nogyagyaszatikozpont,sportkontroll,wikipedia,hazipatika

179 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page