Keresés
  • pulzuspont

HOMOKTÖVIS Immunerősítő, koleszterinszint csökkentő


Hol él:

Hazánkban szabadon viszonylag ritka, védett növény, de gyakran ültetik homok talajú területeken a felszín megkötésére, vagy díszcserjeként parkokban.


Küllemi leírás:

Az ezüstfafélék családjába tartozó 2-3 m magasra megnövő, kétlaki (a hím- és a nőivarú virágok külön növényeken vannak) tövises cserje, vagy fa. Márciustól májusig virágzik, a lomblevelek megjelenése előtt. Levelei 2-4 cm hosszúak, lándzsásak, ép szélűek, szórt levélállással, a színük felől sötétzöldek, míg a fonákon ezüstös szürkék. Termése borsónyi méretű, megérve narancssárga színű álbogyó.


Milyen drog készül belőle:

a termése és a levele képezi a drogot.


Mit tartalmaz:

A termések 100 g-onként 200-900 mg C-vitamint (többszöröse a citrom C-vitamin tartalmának), A- és E-vitamint, almasavat, xantofillt, fizalint, zsírosolajat, mannitot és peonin antociánt, valamint káliumot, magnéziumot és cinket tartalmaznak. A magban 12% zsírosolaj van, amely olajsavat, izolinolsavat, linolénsavat, palmitin- és sztearinsavat tartalmaz.


Mire alkalmazható?

Egészségmegőrző, immunerősítő készítmények alapanyaga. Meghűléses betegségek esetén, általános legyengülés, lábadozás idején használható. A leveléből készült tea magas vérnyomás esetén fogyasztható.


Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.


Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.


Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.


Még mire alkalmazható?

A termésből házilag savanykás ízű mártás készíthető. Készítenek belőle szörpöt, gyümölcslevet, lekvárt, zselét, likőrt, speciális tápszereket is. Kozmetikai készítményekben is előszeretettel alkalmazzák, bőrpuhító, sebgyógyító hatása miatt.forrás:egeszsegkalauz

102 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése