top of page
Keresés
  • pulzuspont

Fokozódó betegségek a változókorban


A komplex hormonális változásokkal járó menopauza testünkre és lelkünkre is kihat, olyannyira, hogy már meglévő betegségeink rosszabbodhatnak. Mire érdemes jobban odafigyelni a menopauza alatt, hogy csökkentsük a betegségkockázatot?

A menopauza a hormonális változások tucatját indítja be a szervezetben, amelyek lelki, mentális és fizikai szinten is éreztetik hatásukat. A természetes öregedési folyamat velejárójaként bekövetkező menopauza általában a nők negyvenes évinek elején kezdődik és az ötvenes éveik vége felé zajlik le. Jellemző tünetei a hőhullámok, hangulatingadozások, szorongás, depresszió, koncentrációs és alvászavarok, illetve az elmaradozó, szokatlan mennyiségű menstruáció.

A menopauza azonban a szív és -érrendszerben, a vizelettartásban, a testsúlyban és a csontok sűrűségében is változásokat okozhat, ami az ösztrogénszint csökkenésének számlájára írható.

Élet a menopauza alatt és után

A menopauza elsődleges velejárója a testalkat megváltozása. A menopauza egy általános jellemzője, hogy a nők túlnyomó része hízásnak indul. Ennek előjeleit a legegyszerűbb észrevenni, mert akárcsak az első menstruációnál, úgy most is az ember egész nap csak enne. A változókorban, ha el akarjuk kerülni a hirtelen súlygyarapodást, oda kell figyelni a táplálkozásra, és a zöldségek, gyümölcsök, könnyen emészthető, rostban gazdag, gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztását kell előtérbe helyezni a zsíros, édes ételekkel szemben.

Sajnos a csontritkulás kevéssé kontrollálható következménye lehet a menopauzának, amit a rendszeres D-vitaminpótlással és kalcium bevitellel lehet elkerülni. A vitaminpótlás mellett a testmozgás is segít a csontok épségének megőrzésében. Persze nem a kimerítő erőnléti edzésekre kell gondolni, mert napi fél óra sétával is sokat tehetünk izomzatunk és csontjaink hosszú távú egészségéért.

A menopauzát követően a csontok sűrűsége csökkenésnek indul, ami egyébként már a harmincas éveinktől így van, a változókor, pusztán fokozza ezt a jelenséget.

A szívbetegségek is hormonális változások következményei. Az ösztrogénszint csökkenésével megnövekszik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata. Ennek felbukkanását akárcsak a csontritkulást a rendszeres mozgással, a káros szenvedélyek kiiktatásával és az egészséges étrend kialakításával redukálni lehet.

Az ösztrogénszint csökkenés a hüvely és a húgycső rugalmasságára is kihat. Az izmok rugalmassága a változókor során csökken, így az akaratlan vizeletcsepegés akár erős köhögés, emelés vagy nevetés során is előfordulhat.

A fent említett betegségek persze nem törvényszerűen jelentkeznek minden változókoron átesett nőnél, csupán nem árt jobban odafigyelni szervezetünkre a menopauza ideje alatt. forrás:egeszsegkalauz

148 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page