top of page
Keresés
  • pulzuspont

Füstikefű – orvosi füstike


Az orvosi füstike (Fumaria officinalis), (egyéb nevei: füstike, füstikefű, epefű, földi epefű.), a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe és a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó lágy szárú, egynyári növényfaj. Európától Közép-Ázsiáig honos, a Fumaria (füstike) nemzetség leggyakoribb képviselője Nyugat- és Közép-Európában. Szántóföldek szélén, utak mentén, köves helyeken, kertekben terem. Virágzata sokvirágú fürt, melynek virágai kicsinyek, vöröses színűek. Virágzása a nyári hónapokra esik.

Hogyan gyűjtsük?

A növény föld feletti részét használják gyógyászati célokra, amit általában virágzáskor, június-augusztusban gyűjtenek.

Mi van benne?

A növény alkaloidokat (protopint, kriptopint), flavonoidokat, fumársavhoz kapcsolódva szerves savakat tartalmaz.

Mire jó?

A gyógynövény vértisztító, étvágy- és emésztést serkentő hatású. Görcsoldó tulajdonságának köszönhetően oldja az epehólyag, az epeutak és a gyomor-bélrendszer görcseit. Bizonyítottan jó hashajtó és epehajtó hatású. A népi gyógyászatban székrekedés és krónikus bőrgyulladás kezelésére alkalmazzák. Fumársav-tartalmának köszönhetően szabályozza a bőr anyagcseréjét is, ezért előszeretettel ajánlják a pikkelysömör kezelésére.


Há­zi al­kal­ma­zá­sa

Erős ha­tá­sa miatt ön­ma­gá­ban ne, in­kább csak te­ake­ve­rék­ben hasz­nál­juk.

Epekő, epegörcs el­le­ni te­ake­ve­rék:

Füs­ti­ke­fű, apró­boj­tor­ján, fo­dor- és bors­men­ta­le­vél, or­bánc­fű egyen­lő ará­nyú ke­ve­ré­ké­ből 1 evő­ka­nál­nyit 0,5 l for­rás­ban le­vő víz­hez te­szünk, le­fed­jük, a hő­for­rást el­zár­juk. 15 perc­nyi ál­lás után le­szűr­jük, éde­sí­tés nél­kül egész na­pra eloszt­va, kor­tyon­ként fo­gyaszt­juk.

Tink­tú­rá­já­ból na­pon­ta ma­xi­mum 20 csepp ada­gol­ha­tó.

Hajnövesztő gyógyfüves tonik:

3-3 dkg or­vo­si füs­ti­ke­fű­ből, nyír­fa­le­vél­ből, ma­jo­rán­ná­ból, roz­ma­ring­ból és egy csi­pet szeg­fű­szeg­ből 1 l víz­zel 5 per­ces fő­ze­tet ké­szí­tünk, ki­hű­lés után le­szűr­jük. Hoz­zá­ke­ve­rünk 1 dl csa­lán- és boj­tor­ján­gyö­kér­ből ké­szült tink­tú­rát, ez­zel a to­nik­kal es­tén­ként ala­po­san be­dör­zsöl­jük a fej­bőrt.

Ekcéma, pikkelysömör el­le­ni bo­ro­ga­tó­szer:

Or­vo­si füs­ti­ke, or­bánc­fű, ré­ti fü­zény, lánd­zsás úti­fű, boj­tor­ján és er­dei mály­va ke­ve­ré­ké­ből for­rá­za­tot ké­szí­tünk, ha ki­hűlt, dup­la gé­zen vagy fil­ter­zacs­kón le­szűr­jük. Ste­ril géz vagy vat­ta se­gít­sé­gé­vel a ke­ze­len­dő bőr­fe­lü­le­tet na­pon­ta több­ször be­bo­ro­gat­juk. Dió­le­vél­lel tár­sít­va, fő­ze­tét ara­nye­res pa­na­szok ke­ze­lé­sé­re al­kal­maz­hat­juk. Forrás:hazipatika,egeszsegtukor,tgy-magazin

47 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page