top of page
Keresés
  • pulzuspont

Csontritkulás okai, tünetei!A csontritkulás vagy szaknyelven oszteoporózis egy olyan betegség, ami csontok mésztartalmának és tömegének olyan mértékű csökkenését jelenti, aminek hatására fokozódik a spontán csonttörések veszélye és általánosan törékenyebbé válik a csont. A betegség orvosi neve ezért nem véletlenül jelenti azt, hogy üreges, porózus csont.


Csontszövetünk szerkezetéért a csontképzési és csontbontási folyamatok összehangolt működése a felelős. Fiatalkorban a csontépítés erősebb, csontunk olyan 25-30 éves korunkig inkább gyarapszik, majd ez átfordul és a csontbontó munka lesz jelentősebb. Ez teljesen természetes folyamat. A csontvesztés 30 év felett nagyjából 3-5 százalék. Ha a bontási-építési folyamatok egyensúlya túlzott mértékben megbomlik, akkor nő a csontveszteség mértéke és kialakulhat csontritkulást. Maga a betegség kialakulhat öröklött hajlam folyamán, nemi hormonokkal kapcsolatos endokrin zavarok nyomán (például mellékpajzsmirigy eltávolítás, menopausa, stb.), bizonyos betegségek kísérőjelenségeként vagy például egészségtelen, mozgásszegény életmód miatt is. A kialakult osteoporosis sajnos nem teljesen visszafordítható, viszont szinten tartható állapot. A csontritkulást megelőző állapot, a kis mértékben csökkent csontsűrűség, vagy osteopenia azonban teljes mértékben kezelhető.


A csontritkulás okai:

- ösztrogénnek a hiánya (A postmenopauzális csontritkulás oka)

- családon belüli halmozódás

- dohányzás

- elégtelen kalcium és D-vitamin bevitel

- túlzott kávé- és alkoholfogyasztás

- mozgásszegény életmód

- más krónikus betegségek

- bizonyos gyógyszerek (például kortikoszteroidok) szedésE

- Egyes mozgásszervi betegségek, főleg a sokízületi gyulladások

- belgyógyászati betegségek, például máj- és vesebetegségek

- pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese betegségei

- asztma

- egyéb kalcium felszívódási zavarok is okozhatnak csontritkulást.

- Tartósan ágyhoz kötött betegeknél is kialakulhat, ezt a folyamatot látjuk akkor is, ha egy-egy végtag törés után tartósan gipszben van.


A csontritkulás tünetei

- A terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom formájában jelentkező kezdeti tünetek hétköznapi panasznak tűnnek, és emiatt a betegek gyakran oda sem figyelnek rá, sok esetben például csak tavaszi fáradtságnak tulajdonítják. Mivel állandó panaszokat csak a későbbi időszakban, előrehaladott szakaszban okoz, így szinte észrevétlenül alakul ki a már maradandó elváltozás.

- Jellemző egyrészt a hirtelen kis erő hatására létrejövő éles fájdalom, amely lehet csigolyatörés vagy beroppanás, vagy csak egészen apró, szemmel nem is látható csontgerendatörés következménye.

- Az állandó, terheléskor erősödő hát- és derékfájdalom az izmok, szalagok feszülése miatt alakul ki.

- Magasságcsökkenés

- Görnyedt tartás

- Néhány ember esetében az első tünet egy törött csont, leggyakrabban a gerincben vagy a csípőben.

- Ha a betegség komollyá válik, a normális ülés, állás, köhögés vagy akár az ölelés is fájdalmas csonttörést okozhat.


Az alábbi tényezők járulhatnak hozzá ahhoz, hogy nagyobb valószínűséggel kapjunk csontritkulást:


- Családi kórtörténet. A betegség látszólag öröklődő. Ha az Ön édesanyjának volt csontritkulás miatti csípő- vagy gerinctörése, akkor nagyobb eséllyel kapja el a betegséget.

- Nem. A nők négyszer nagyobb valószínűséggel kapnak csontritkulást.

- Kor. Habár bárki kaphat csontritkulást, az esélyek a korral nőnek. Az 50 év feletti nők a legveszélyeztetettebbek. Minél idősebb, annál valószínűbb, hogy csonttörés is kialakul.

- Csontszerkezet és testsúly. Alacsony és vékony nők esetében sokkal nagyobb a csontritkulás kialakulásának valószínűsége. Az 50 év feletti fogyás szintén úgy tűnik, hogy növeli a csípőcsonti törés kockázatát, amíg a testsúlynövekedés csökkenti azt. Kiscsontú, vékony férfiak esetében is igaz, hogy nagyobb valószínűséggel kapják el a betegséget, mint zömökebb, nehezebb társaik.

- Korábbi csonttörések. Ha már volt csonttörése, nagyobb valószínűséggel lesz még egy.

- Dohányzás. Kutatások kimutatták, hogy a dohányosok (aktív vagy leszokott) alacsonyabb csontsűrűséggel rendelkeznek és nagyobb csonttörési kockázattal bírnak. - Nők, akik dohányoznak, kisebb ösztrogénszinttel rendelkeznek. Az ösztrogén a csontok egészségének egy kulcsfontosságú eleme, így a dohányzás a csontok egészségére is kihathat.

- Gyógyszerek. Néhány rendszeresen szedett gyógyszerre igaz lehet, hogy növelik a csontritkulás kialakulásának esélyét. Ezek közé tartoznak a hosszú távon szedett szteroidok, pajzsmirigygyógyszerek, roham elleni gyógyszerek, savközömbösítők és egyéb gyógyszerek. Egy-egy gyógyszer csontokra gyakorolt hatásáról kérdezze kezelőorvosát!

A megelőzés alapja a lehető nagyobb csonttömeg elérése, amit már gyermekkorban el kell kezdeni. Ha már esetleg a saját csontjaink állapotán nem is tudunk sokat javítani, de gyermekeink és unokáink egészséges nevelésével elérhető, hogy a felnőtt és idős korukban ne szenvedjenek csontritkulásban. Ebben főleg a rizikótényezők kiküszöbölésének és az egészséges életmódnak van jelentős szerepe. Forrás:egeszsegkalauz,27sello,hazipatika

Amennyiben érdekli csontsűrűség, reumás csontbetegség felmérés, akkor telefonáljon, foglaljon időpontot!

Budapest: 06-70-321-1100

Tatabánya: 06-70-420-9500

409 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page