top of page
Keresés
 • pulzuspont

A Szklerózis Multiplex okai, tünetei és kiegészítő kezelése


A sclerosis multiplex (röviden: SM), vagy encephalomyelitis disseminata chronica, a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, amelynek során az agy és a gerincvelő idegrostjainak védőburka - az úgynevezett velős hüvely (mielinhüvely) károsodik. A mielinhüvelynek jelentős szerepe van az ingerületvezetésben, sérülés következtében az idegrost rosszul működik - lassabban vezeti és/vagy blokkolja az ingerületet.

Az SM többféle formában is megmutatkozhat: az új tünetek folyamatosan fejlődnek ki az idő múlásával (progresszív típus), vagy hullámzó lefolyás formájában (rosszabbodó-javuló típus) jelentkeznek.

A SM kialakulásának okai

A SM kialakulásának kóroka nem teljesen egyértelmű. Autoimmun betegségnek tartják, melynek során a szervezet immunrendszere a saját szöveteit támadja. SM esetében az agy és a gerincvelő idegrostjait beborító és védő myelint teszi tönkre. A mielinhüvelyt az elektromos vezetékek szigetelőburkolatához lehet hasonlítani, sérülése esetén a benne futó elektromos ingerületek lassulhatnak, vagy nem is továbbítódnak, sőt maga az idegpálya is sérülhet.

A sclerosis multiplexben, a többi autoimmun betegséghez hasonlóan, fontos szerepet játszik a genetikai háttér, és a környezeti faktoroknak is szerepet tulajdonítanak. A kórfolyamatban az immunsejtek központi szerepe bizonyított: megtámadják az idegek myelin bevonatát alkotó sejteket és elpusztítják azokat, ezáltal kommunikációs zavar lép fel az agy és test többi része között, az idegek akár véglegesen károsodhatnak, sérülhetnek.

A SM tünetei

Az SM tünetei igen változatosak lehetnek az érintett terület, az idegrostok mennyiségének és a roncsolódás mértékének függvényében. Minél több helyen jelentkezik, a tünetek annál változatosabbak, szerteágazóbbak. Vannak, akik a betegség következtében akár járni is képtelenek, míg másoknál „stagnál” a betegség, és hosszabb ideig nem jelentkeznek új tünetek, nem progrediál a folyamat.

A tünetek gyakran a mozgással kapcsolatosan jelentkeznek:

 • egy, vagy akár több végtagban zsibbadás, ami egyszerre általában a törzs egyik oldalát, vagy a lábakat és a törzset érinti

 • elektromos ütés érzése, mely gyakran a nyak mozgatása után következik be

 • remegés, koordináció hiánya, bizonytalan járás

Látászavarok is elég gyakran jelentkeznek:

 • részleges, vagy teljes látáskiesés; általában egyik szemen, gyakran fájdalom szemmozgáskor

 • hosszabb ideig tartó kettős látás

 • homályos látás

Egyéb tünetek lehetnek még:

 • elkent, homályos beszéd

 • fáradtság

 • szédülés

 • bizsergés vagy fájdalom a test különböző részein

 • gondok a bél-, hólyagműködéssel, valamint a szexuális funkcióval

Az SM diagnózisa rendszerint a meglévő panaszok és tünetek, valamint az azokat alátámasztó orvosi vizsgálatok alapján történik.

SM kimutatása

 • Gerinc-csapolás (lumbál punkció), amikor is kevés mintát vesznek a gerinc-folyadékból laborvizsgálati célból, a termelődött antitestek kimutatására. A lumbál punkcióból nyert minta segíthet a fertőzésektől, vagy egyéb, az SM-re emlékeztető egyéb kórképektől való elkülönítésben.

 • MRI - képalkotó módszer,megmutatja a sérülések pontos helyét az agyban és a gerincvelőben.

 • Kiváltott potenciál teszt: az idegrendszer által speciális ingerekre adott elektromos válaszokat, az ingervezetés esetleges lassulását rögzíti. A legtöbb esetben a javuló-rosszabbodó klinikai tüneteket produkáló SM diagnózisa viszonylag egyértelmű, amelyet aképalkotó diagnosztika (MRI) is meg tud erősíteni.

A sclerosis multiplex ma még gyógyíthatalan betegség. A kezelés az újabb rosszabbodások megelőzésére, és a tünetek enyhítésére irányul.

Az SM kiegészítő kezelése

A manapság alkalmazott gyógykezelés képes enyhíteni a betegség tüneteit és lefolyását. Ezért fontos azonnal a diagnózis felállítása után megkezdeni a kezelést.

A betegség minden fellángolása (úgynevezett attak) az akut terápia megkezdését jelenti. Ilyenkor kortikoszteroidokat alkalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentők és feladatuk az attakból való felépülés siettetése. Fontos a beteg számára a nyugalom.

A hosszú távú terápia célja, hogy csökkentse az attakok előfordulását és általában fékezze a betegség lefolyását.

Meg kell előzni a fertőző betegségeket, a nagy lelki és fizikai terheléseket, amelyek súlyosbítják a sclerosis multiplex lefolyását.

Fontos a rehabilitáció és a helyes életmód, ideértve a vitaminok megfelelő bevitelét is.

A pulzáló mágnesterápia


olyan fizikoterápiás módszer, amely kiegészíti a szklerózis multiplexben szenvedő betegek általános egészségügyi ellátását, és a betegség egész időtartama alatt egyéb kezelésekkel párhuzamosan alkalmazható. Célja, hogy lassítsa a betegség progresszióját és megszüntesse a beteg néhány tünetét.

A terápia hatásának alapelve az elektromágneses impulzusok generálása. Ezek az impulzusok a ruhán át és a szövetben mélyre hatolva jutnak a gyógykezelés célzott helyére.

A pulzáló mágnesterápia hatékonyságát szklerózis multiplex esetében számos vizsgálat támasztja alá. Pl. három amerikai egészségügyi létesítményben 117 betegen végzett klinikai vizsgálat igazolja, hogy a pulzáló mágnesterápia enyhítheti az SM tüneteit, különösen a fáradtságot és a görcsöket.

forrás: hazipatika,neurologiaikozpont,termeszetgyogyaszat,biomag,webbeteg,elethosszig,doki

További részletek a mágnesterápiáról:Kérjen időpontot Mágnesterápiás kezelésünkre!

Állapotfelmérés + 1 kezelés: 1.980.-

Budapest: +36-70-321-1100

Tatabánya: +36-70-420-9500

438 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page