- pulzuspont
A szervezet savasodásának okai, tünetei

A szervezet lúgosítási folyamata
A szervezet, a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartására irányuló rendszer terheltsége esetén, salakmentesítési, semlegesítési, ürítési, raktározási és felhalmozási folyamatba kezd. Kezdetben a szervezet a szabad bázisait használja fel semlegesítés céljából, melynek következménye hogy csökken a vér puffer kapacitása. A vér puffer rendszere szabályozza a vér pH viszonyait, ehhez használja a szénsavat –vérben oldódó széndioxidokból keletkező gyenge sav-, és a bicarbonát ionokat lúgosítás céljából. Eltolódik a Kálium - Nátrium arány, végül a savak (salakanyagok) elraktározódnak a kötőszövetekben, porcokban. Ha tovább folytatódik a savtelítődés, elkezdődik az ásványi anyagok felszabadítása a csontokból (csontritkulás), fogakból (fogszuvasodás) és a porcokból. Végül a semlegesítésre, és ürítésre irányuló folyamattal a testből teljesen kivonódnak (felhasználódnak) a bázisképző anyagok (Cink, Kálium, Magnézium, Kalcium), helyettesítésükre a szervezet zsírokat (koleszterin!) kezd termelni és használni. A zsírsejtek mintegy közrefogják, beburkolják, megkötik-kummulálják a savakat (salakanyagokat). Fokozódik a szervezet zsírfelhalmozási, raktározási funkciója is, ebben az esetben az ezzel járó túlsúly, illetve elhízás a szervezet védelmi funkcióját tölti be! Ezért is gyakori panasz, hogy hiába fogyókúrázom, szedem a fogyasztószereket (a fennálló felszívódási zavar miatt, nem tud hatni), alig eszem valamit, még sem fogyok! Idővel azonban ezek a zsír és koleszterin szemcsék lerakódnak az érfalakra, és az érfalakat károsítva eltömítik azokat (szív és érrendszeri panaszok). A szervezet az öngyógyításban a „hasonlót a hasonlóval” alapon dolgozik, így például a megemelkedett sav viszonyra, több gyomorsavat kezd el termelni, hogy ezzel is kiváltsa, fokozza a szervezet lúgosító (alkalizáló) reakcióit és a sav kiürítését (a gyomor felé). Ezért jelentkeznek tünetként gyakran a savtúltengéses állapotok, a gyomortáji panaszok, majd a refluxbetegség, ahol a sav (gyomor és epesav is) visszaáramlik a nyelőcső felé, és marni kezdi a szöveteket. A teljes savtalanításra irányuló tevékenységtől és a folyamat következményeiből, világosan látszanak a betegség kórképeinek kialakulásának okai, és ok-okozati összefüggései. Alapvetően a legtöbb elváltozás, betegség hátterét, és kialakulásukhoz szükséges feltételek megteremtését, a vér kémhatásának savas irányba való eltolódása okozza!
Savasodás alapvető okai a szervezetben
Legnyilvánvalóbb ok a kiegyensúlyozatlan táplálkozás (- alapismeretek-bioenergetika). Azaz, jóval több savasító hatású (pl. hús), mint lúgosító hatású táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségek).
A vitamin és az ásványi anyaghiány
A táplálékok nagy része savasító hatású adalékanyagokat, tartósítókat tartalmaznak, melyek nagymértékben emelik a szabad gyökök számát, ugyanakkor elégtelen az ezeket megkötő antioxidáns tartalmú táplálék fogyasztása (pl. gyümölcsök, zöldségek fogyasztása).
A nehézfém telítettség, nehézfém mérgezés (→pl. amalgámos fogtömés- /higany/, dohányzás-/kadmium/).
Savasító (savanyító) hatású folyadékok túlzott fogyasztása (pl. sör, coca-cola és fajtái, édesített és adalékanyagos üdítők, szénsavas üdítők, kávé).
A kevés (víz) folyadékbevitel (vízterápia →folyadék szükséglet) mert a szervezet nem tudja kellő mértékben „átmosni”, tisztítani önmagát, egyben lassul a vérkeringés is).
A kevés mozgás és a kevés friss oxigén felvétel (zavart szenved az energia felhasználása, leadása és a környezeti energia felvétele).
A káros földsugárzások hosszantartó hatása a szervezetre (→radiesztézia)
A stresszes életmód, mert a folyamat alatt fokozódik a salakanyagok felhalmozása.
A dohányzás, mely a szervezetben állandóan fenntartja és telíti a méreganyag és nehézfém szintet.
Savasodás tünetei a szervezetben
A Candida albicans és egyéb mikrobás betegségek (a paraziták a savas közegben életképesek, a lúgos közegben elpusztulnak) kialakulása.
Vírusos, bakteriális fertőzések (immunrendszer legyöngülése miatt, energetikai hiány miatt) gyakori jelentkezése.
A túlsúly és az elhízás (a szervezet a zsírtermelésre és raktározásra összpontosít, mert mintegy zsírágyba burkolja, leköti védekezésként a savakat. Tehát a fokozott zsírlerakódás a testben tulajdonképpen egy immunválasz, a savasodás ebben az esetben egy védekezési reakció).
A soványság (a tápanyagok elégtelen felszívódása és beépülésre szánt energiahiány miatt, az éhezés pedig kóros mértékű acidózist, elsavasodást okoz a szervezetben ) és az étvágytalanság.
Szív és érrendszeri betegségek kialakulása (az érfalra letelepedett koleszterin, zsírok /amit eredetileg védekezésként termelt a szervezet / miatt, csökken az erek rugalmassága).
Az agyvérzés kialakulása.
Emésztőrendszeri betegségek, zavarok (felszívódási zavarok, gyomor telítettségi panaszok, fokozott gyomorsav termelődés és refluxbetegség, rossz lehelet, bélrendszeri zavarok fennállása (vastagbélrendszer→ bélflóra, probiotikumok).
Az ízületi és izomfájdalmak és betegségek (kötőszövetbe, porcokba lerakódnak a salakanyagok) jelentkezése, gyakori izomgörcsök kialakulása.
Gyakran fellépő gyulladásos folyamatok kialakulása a szervezetben (vagy egy adott szervben).
A folyamatos fáradtságérzet és kimerültség (csökken a szervezetben a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, energetikai hiány lép fel, az idegsejtek érzékenyek a vér pH viszonyainak változására, illetve eltolódására).
Alvászavarok, alvási nehézségek kialakulása.
Az immunrendszer gyengülése, az ellenálló képesség csökkenése (csökken a tápanyagok felszívódása és a hormontermelésre, enzim termelésére is kevesebb energia jut. A szervezet „minden” energiával a savürítésre, és eltávolításra, illetve a lúgosítás reakcióira összpontosít).
Afták, fekélyesedések létrejötte a szájban.
A cellulitis kialakulása.
A csontritkulás és folyamatának felgyorsulása (kalcium anyagcsere felborulása).
A rák és daganatos elváltozások kialakulása.
A fül,-orr,-gégészeti betegségek létrejötte (főleg gyermekek esetében).
A cukorbetegség kialakulása.
Bőrtünetek, kiütések, pattanások, ekcéma jelentkezése, a bőr sápadt és szürkés/sárgás színűvé válik.
Haj fokozott hullásának, töredezettségének kialakulása, fokozott kopaszodás megjelenése.
Az allergiás tünetek (a szervezet jelző válaszreakciója) megjelenése, és az allergiás állapot állandósulása.
Az asztmás tünetek (a tüdő, mint lúgosító szerv terheltsége miatt) kialakulása.
Depresszió és intolerancia, ingerlékenység, szorongásos tünetek kialakulása (stressz).
Mint láthatjuk, a szervezet savasodási folyamatának tünetei, pl. szinte megegyeznek a Candida gomba által okozott tünetekkel (a betegség is tünet, a szervezet problémamegoldó, tisztulásra irányuló folyamata), hiszen a savas kémhatású miliőben életképes és aktív a parazita.
Savasodás elleni lúgosító kezelés, teendők
Legelső feladat, annak a megállapítása, hogy valóban kialakult-e (ill. az milyen mértékben) a szervezetben a sejtek funkcionalitására, ill. a közérzetre is kiható, ill. azt befolyásoló pH eltolódás!
Kiegyensúlyozott táplálék felvétel– 20%-ban savas hatású tápanyag és 80%-ban lúgosító tápanyag felvételével.
Minél több friss, adalékmentes táplálék fogyasztása.
Optimális vitamin és ásványi anyag ellátottság.
Az evési szokás megváltoztatása – a szénhidrátok bontása már szájban, azaz a nyálban elkezdődik. Fontos a lassú, nyugodt és alapos rágás, hogy jól keveredjen a nyállal az étel!
Lehetőleg késő este már ne terheljük a gyomrot és ezzel az egész szervezetet nehéz és sok tápanyagbevitellel (→alvás, szervóra).
Több folyadék fogyasztása (célszerű forrásvizet, oxigénnel telített lúgosító hatású vizet, szénsavmentes ásványvizet, gyógyvizet /→ vízterápia/, gyógynövény tartalmú teát fogyasztani).
Több mozgás és friss levegőn való tartózkodás (nő az oxigén telítettség, energiaforgalom támogatása, környezeti energia felvételi tényezők kihasználása).
Káros földsugárzások kiárnyékolása, az ágy megfelelő elhelyezése, elektronikus eszközök megfelelő használata (→radiesztézia).
Dohányzásról való leszokás (ásványi anyagok, nehézfémek → Kadmium).
Amalgám tömések kicseréltetése (ásványi anyagok, nehézfémek →higany).
Helyes légzéstechnika kialakítása (bioenergetikai mozgásgyakorlatok→hasi légzés és mély légzés), hogy segítsük a széndioxid távozását a szervezetből (ezáltal a savtalanítási folyamatot) és az oxigénfelvételt.
Időnkénti tisztító lé- böjt, illetve egyéb méregtelenítő kúrák alkalmazása
Masszázsok, akupresszúra (kéz, láb, nyirok, teljes testmasszázs), szauna alkalmazása. Forrás:tgy-magazin,hazipatika,webbeteg,phbioenergetikus
Lúgosító és savasító élelmiszerek: