top of page
Keresés
  • pulzuspont

A SÓS VIZES GARGARIZÁLÁS ezért jó


Egy pohár, némi víz és só - csupán ennyire van szükség ahhoz az igen egyszerű és sokoldalú házi módszerhez, amely számos módon hathat pozitívan az egészségünkre.


A sós vizes gargarizálást legtöbbször torokgyulladás, felső légúti fertőzések esetén szokták alkalmazni, de sokat segíthet például allergia esetén is. A legjobb benne, hogy mivel teljesen természetes anyagokat, sót és vizet tartalmaz, hatéves kor felett gyermekek számára is teljesen biztonságosan használható. Emellett olcsó, és igazán könnyen elkészíthető.


Hatékonyságát nemcsak a szájhagyomány, hanem tudományos kutatások is bizonyítják. A só segít kivonni a folyadékot a szájüreg szöveteiből, és közben olyan védőréteget képez, amely nem engedi átjutni a kórokozókat a nyálkahártyán. Éppen ezért vírusos és bakteriális fertőzések kezelésében is hatékony lehet, és gyulladáscsökkentő hatású. Torokgyulladás elleni hatékonyságát egy 2011-ben végzett klinikai kísérlet is bizonyítja. Érdemes használni tüszős mandulagyulladás, arcüreggyulladás és mononukleózis esetén is.


Mivel a torok gyulladását allergia is okozhatja (például pollen, kutya- vagy macskaszőr), a sós vízzel öblögetés ezek esetében is jótékony hatású lehet. De a szájüreg, a fogak és az íny egészségének megőrzésében is segít. Éppen ezért ha szeretnénk megelőzni az ínybetegségek kialakulását, bátran használjuk akár napi szinten is.


Egy nagy pohár vízhez negyed, esetleg fél teáskanálnyi sót érdemes keverni, és a víz ne legyen hideg, inkább langyos vagy meleg, mert így a só is könnyebben feloldódik benne. Ugyanakkor ha valaki csak a hideg vizet tolerálja, akkor csinálhatja azzal is: a keverék hatékonyságán mit sem csökkent. Ha nem vagyunk betegek, elég naponta egyszer öblögetni, de ha valamilyen konkrét fertőzést szeretnénk legyőzni, akkor napi 3-4 alkalom javasolt. Forrás:hazipatika

66 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page