top of page
Keresés
  • pulzuspont

A deréktáji "úszógumi" megrövidíti az életet


Megrövidíti az életet a kelleténél nagyobb derékbőség, még akkor is, ha egyébként nem számítunk túlsúlyosnak - állítja egy amerikai tanulmány.

Az atlantai székhelyű American Cancer Society (amerikai rákellenes társaság) kutatói 50 év felettiek, 48 500 férfi és 56 343 nő esetében vizsgálták a deréktáji "úszógumi" és a bármely okból bekövetkezett elhalálozás közötti összefüggést. Miután a testtömeg indexet összevetették más kockázati tényezőkkel, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a nagyon nagy derékbőségű embereknél - a férfiaknál ez legalább 120 centimétert, a nőknél pedig legkevesebb 110 centimétert jelent - körülbelül kétszer akkora volt a korai elhalálozás valószínűsége, mint karcsúbb derekú társaiknál. Az elhalálozás magasabb kockázatát nem befolyásolta, hogy a vizsgált személy normális testsúlyú, túlsúlyos vagy éppen elhízott volt - olvasható a tanulmányban, amelyet az amerikai orvosok szövetségének (AMA) Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratában tettek közzé hétfőn.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a sudárabbakhoz képest a túlzottan nagy derékbőségű nőknek és férfiaknak "nagyobb valószínűséggel alacsonyabb az iskolázottságuk, nagyobb a testtömeg indexük (BMI), kevesebb testmozgást végeznek, volt dohányosok, és egy ideje szív- és érrendszeri, daganatos vagy légzőszervi betegségektől szenvednek". Az erősen teltkarcsúaknál a három leggyakoribb halálok csökkenő sorrendben: a légzőszervi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, és a rák - olvasható a tanulmányban. Korábbi vizsgálatok a terjedelmes derékbőséget a gyulladásos betegségekkel, az inzulin rezisztenciával, a vér magas koleszterinszintjével, a kettes típusú cukorbetegséggel, sőt még az időskori demenciával (szellemi hanyatlással) is összefüggésbe hozták. Az "úszógumi" és a betegségek okozta elhalálozás között kapcsolatot az "magyarázhatja, hogy a derékbőség erősen összefügg a hasi szerveket körülvevő zsigeri zsírszövettel, amelyet veszélyesebbnek tartanak a bőr alatti zsírszövetnél" - állítja a tanulmány, amely férfiaknál legfeljebb 100 centiméterben, nőknél legfeljebb 90 centiméterben határozza meg az elfogadható derékbőséget. "Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a korai elhalálozás kockázatát testsúlytól függetlenül csökkenthetjük azzal, ha nem hagyjuk, hogy derékbőségünk növekedjen" - mutatnak rá a tanulmány szerzői, akik azt tanácsolják, hogy már az első intő jelnél érdemes áttérni a kevesebb kalóriabevitellel járó, egészségesebb táplálkozásra és elkezdeni többet mozogni, sétálni, kerékpározni vagy más testgyakorlatot végezni. forrás:alon

163 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page