top of page
Keresés
  • pulzuspont

10 otthoni immunerősítő ötlet



Bőrünkön és nyálkahártyánkon különféle mikroorganizmusok élnek, és hogy megbetegítenek-e, az immunrendszerünk határozza meg. Alábbi cikkünkben tíz immunerősítőt gyűjtöttünk össze.



Az immunrendszer olyan szervek, sejtek és fehérjék interaktív hálózata, amely a szervezetet védi a vírusoktól és baktériumoktól vagy bármilyen idegen anyagtól. A növények, gyógynövények és ásványi anyagok pedig felhasználhatóak antimikrobiális és immunerősítő tulajdonságaik miatt a fertőzések megelőzésére és leküzdésére. Csakhogy az immunrendszer erősítésével óvatosan kell eljárni: az immunerősítő fűszernövények és illóolajok rendkívül hatékonyak, felesleges és nem is szabad túlterhelni velük a szervezetet, tartósan párhuzamosan alkalmazni őket, továbbá fontos a kúrákat szünetekkel megszakítani. Íme 10 fontos immunerősítő, amely könnyen elérhető bárki számára.



Echinacea


A kutatások azt mutatják, hogy az echinacea egyik legnagyobb előnye az ismétlődő fertőzéseknél kifejtett pozitív hatás. Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a megelőzésben komoly szerepet játszhat, hiszen a kísérletbe bevont személyek, akik echinaceát szedtek, kevésbé betegedtek meg közönséges megfázásban. A Wisconsin Egyetem orvosi karának tanulmánya pedig az echinacea jelentős immunmoduláló aktivitását mutatta ki. Több tucat humán vizsgálat szerint az echinacea többek között stimulálja az immunrendszert, különösen akut felső légúti fertőzések esetén.



Bodzabogyó


A bodza bogyóit és virágait már évezredek óta használják gyógyszerként. Már Hippokratész, az orvoslás atyja is tudta, hogy a növény kulcsfontosságú azimmunrendszermegerősítéséhez. Használták a bodzát megfázás, influenza, allergia és gyulladások ellen. Számos tanulmány is kimutatta, hogy a bodzafélék képesek segíteni az immunrendszert a megfázás és az influenza ellen. A Journal of International Medical Research folyóirat publikálta a tanulmányt, amely megállapította, hogy a bodzát a betegség megjelenése utáni első 48 órájában használva a kivonat csökkentette az influenza időtartamát, és a tünetek négy nappal korábban enyhültek.



Ezüstkolloid


Már az ókortól kezdve használják az ezüstöt a betegségek terjedésének megállítására széles spektrumú antimikrobiális hatóanyagként. A Journal of Alternative and Complementary Medicine című folyóiratban ismertetett kutatás szerint a kolloidezüst képes aerob és anaerob körülmények között is jelentősen gátolni a kórokozók növekedését. Napi egy csepp orvosilag ellenőrzött kolloidezüst belsőleg való felhasználása is segíthet, de a bőrön is alkalmazható sebek és fertőzések gyógyítására. Az ezüst mérgező, ezért tartósan nem használható, a használat módjáról és időtartamáról pedig feltétlenül szakemberrel kell konzultálni.



Probiotikumok


A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyek segítenek megemészteni a tápanyagokat, segítik a vastagbél méregtelenítését és támogatják az immunrendszert. Akkor lehet rájuk különösen szükség, ha a bélflóra egyensúlya felborul - például antibiotikumos kezelések hatására -, ami emésztési zavarokat okoz. A kezelés végeztével az emésztőrendszerbe juttatott hasznos baktériumtörzsek képesek visszafoglalni a helyüket, és visszaállítani normális együttműködésüket a szervezettel.



Astragalus gyökér


Az astragalus a pillangósok családjába tartozó növény. Nagyon hosszú története van az immunrendszer erősítésében és gyógyszerként való felhasználásban. Gyökerét már évezredek óta alkalmazzák adaptogénként a hagyományos kínai orvoslásban. Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését. Az American Journal of Chinese Medicine folyóirat cikke szerint az astragalus alapú kezelések jelentősen mérsékelték egyes gyógyszerek (például a kemoterápiás szerek) toxicitását. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az astragaluskivonat jótékony hatást gyakorol az immunrendszerre és védi a szervezetet, különösen az emésztőrendszert a gyulladásoktól, továbbá a rák megelőzésében is hasznos.



Gyömbér


Az ajurvédikus orvoslás a gyömbér immunerősítő képességére támaszkodott már az igen régi időkben is. Úgy gondolják, hogy a gyömbér segít megakadályozni a szervekben a toxinok felhalmozódását a növény felmelegítő hatása miatt. Az is ismert, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, azaz a szövetek és szervek hálózatát, amely segít megszabadulni a toxinoktól, a sejtanyagcsere hulladékától és egyéb nem kívánt anyagoktól. A gyömbér gyökere és illóolaja a betegségek széles körében alkalmazható orvosságként immuntámogató és a gyulladáscsökkentő hatása miatt. Számolhatunk antimikrobiális erejével is, amely afertőző betegségekkezelésében hasznos.



Ginzeng


A ginzeng gyökerét, szárát és leveleit használják az immunhomeosztázis fenntartásához, és a betegséggel vagy fertőzéssel szembeni ellenállóképesség fokozásához. A ginzeng úgy javítja az immunrendszer teljesítményét, hogy hat az immunsejtek minden típusára, beleértve a makrofágokat, a természetes gyilkos sejteket, a dendritikus sejteket, a T-sejteket és a B-sejteket is. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek a bakteriális és vírusfertőzések elleni védekezést segítik.



D-vitamin


A D-vitamin képes megváltoztatni a veleszületett és adaptív immunválaszokat, a D-vitamin-hiány pedig összefüggésben van a fokozott autoimmunitással, valamint a fertőzésre való fokozott fogékonysággal. A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin a külső hatások elleni tolerancia fenntartására és a védelmi immunitás megőrzésére szolgál. A Massachusetts General Hospital tanulmánya szerint, akiknek az átlagosnál alacsonyabb a D-vitaminszintjük, nagyobb valószínűséggel esnek át felső légúti fertőzésen még akkor is, ha nem veszünk figyelembe olyan változókat, mint az évszak, az életkor, a nem vagy a testtömeg.



Mirha


A mirhagyanta az egyik legszélesebb körben használt illóanyag a világon. Történelmileg a mirhát a szénanátha kezelésére használták, de sebgyógyításra és vérzés elállítására is alkalmas. A mirha antiszeptikus, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságaival erősíti az immunrendszert.



Oregánó


Az oregánó illóolaja gyógyító és immunerősítő tulajdonságairól ismert. A benne lévő gombaellenes, antibakteriális, vírusellenes és parazitaellenes vegyületek gátolják a fertőzéseket. Az oregánó fő hatóanyagai a carvacrol és a timol, amelyek lehetővé teszik, hogy számos baktériumtörzs ellen (egy tanulmány 111 Gram-pozitív fajtát sorol fel) alkalmazni lehet a növényt. Forrás:hazipatika

207 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

FEJLESZTÉS ALATT!

bottom of page